Zeytinyağının üretimi ve çeşitleri ile ilgili merak ettiklerinizi cevapladık. Zeytinyağına dair her şey yazımızda sizi bekliyor.
Zeytinyağı, Türk mutfağının o kadar temel bir gıdasıdır ki onu her zaman kullandığımız için belki de değeri üzerine pek düşünmeyiz. Oysa zeytinyağının kaynağı, uzun ömrü ile “ölmez ağaç” adını alan; kendisi sağlığa faydaları nedeniyle Homeros tarafından “altın sıvı” olarak adlandırılan, binlerce yıllık geçmişe sahip bir değer.
Zeytinyağını şimdi sadece yiyeceklerimizde kullansak ve bazı cilt bakım ürünlerinde saf haliyle değerlendirsek de eskiden kullanım alanı çok daha genişti. Antik Çağ’da sakinleştirdiği düşünüldüğü için denizciler suya zeytinyağı serper, Mısır’da öte dünyaya geçiş için zeytin yenildiğine inanılır, evlerde ise yakıt ve temizlik maddesi olarak zeytinyağı kullanılırdı.
Doğanın saf hediyesi olan zeytinyağının bugününe baktığımızda da bilmediğimiz birçok konu olduğunu görürüz. Zeytinyağı ile ilgili merak ettiğiniz hiçbir soru kalmaması için ¨Zeytinyağı nasıl yapılır?¨ ve ¨Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?¨ gibi dalından sofraya tüm yolculuğa dair soruları sizin için derledik. Hazırsanız binlerce yıllık bir serüvenin ardından sofralarımıza kadar ulaşan zeytinyağını daha yakından tanıyalım.
Zeytinyağının saf ve doğal olarak anılmasının en önemli nedenlerinden birisi üretim yöntemidir. Zeytinyağı, bir meyveyi sıkıp suyunu çıkarırmış gibi yani sadece fiziksel işlemlerden geçirilerek elde edilir. Zeytinyağı elde etme sürecini öğrenerek yemeklerimizde zeytinin meyvemsi aromasını doğal haliyle nasıl hissedebildiğimizi anlayabiliriz:
İşte, Antik Çağ’dan beri kullanılan bu yöntem artık hava ile temas etmeyen makineler içerisinde gerçekleşmekte. Zeytinler, yine fan yardımı ile kurulanır. Ardından çekirdekleri ile birlikte kırılıp ezilerek zeytin hamuru haline getirilir.
Makine etrafında su dolaştırıldığı zaman zeytin hamuru 27 derecenin altında bir sıcaklığa ulaşırsa soğuk sıkım zeytinyağı elde edilir. Zeytin hamurunun sıcaklığı 27 derecenin üzerine çıkarsa sıcak sıkım zeytinyağı üretilmiş olur.
Eskiden çuvallara konularak ezilen zeytinyağının bu üretim aşaması günümüzde modern sistemler kullanılarak gerçekleştirilir. Prina adı verilen ve yakıt olarak da kullanılan zeytin posası ayrıştırılarak dışarı atılır.
Zeytinin özenle toplanmasından uzun ve titiz işlemlerden geçirilmesine kadar tüm zeytinyağı üretim sürecine tanıklık ettiniz. Tüm bu zeytinyağı yapım aşamalarından sonra kalite kontrol süreçleri gerçekleştirilir. Kalite kontrol aşamalarından geçen Kırlangıç Zeytinyağı, hijyenik ortamlarda şişelenerek sofralarınıza ulaşır.
Zeytinyağı üretimi aşamalarında soğuk sıkma, filtresiz zeytinyağı gibi bazı türlerden bahsettik. Bunların yanı sıra da mutfakta en çok tercih edilen sızma zeytinyağı ve riviera zeytinyağı gibi çeşitlerin birbirlerinden farklarını merak ettiğinizi tahmin ediyoruz. Gelin, markete gittiğinizde kolaylıkla seçim yapmanıza yardımcı olacak zeytinyağı çeşitlerinin özelliklerine birlikte bakalım.
Sızma zeytinyağını diğer çeşitlerden ayıran temel özelliği asitlik derecesidir. Sızma zeytinyağının asitlik derecesi en fazla %0.8 olabilir. Salata, kahvaltılık ya da mezelerde en sık tercih edilen zeytinyağı türü olsa da fırın ve ocak yemekleri gibi sıcak tariflere de mükemmel bir lezzet katar.
Rafine zeytinyağı ile natürel zeytinyağlarının birleşiminden meydana gelen riviera zeytinyağının asitlik derecesi en fazla %1 olabilir. Sızma zeytinyağına göre daha hafif bir lezzet arayanların öncelikli tercihi olan riviera zeytinyağı, sıcak yemeklerle mükemmel uyum sağlar. Kızartmalarda ve ızgarada da güvenle kullanılabilir.
Sızma zeytinyağında olduğu gibi fiziksel işlemler sonucu elde edilir. Natürel birinci zeytinyağının sızma zeytinyağından farkı, asitlik derecesinin en fazla %2 olmasıdır. Sızma zeytinyağının yoğun lezzetine alternatif arayanlar için hafif bir seçenek sunar. Hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanılabilir.
Zeytinin aromatik lezzetini yemeklerimizde hissetmemizi sağlayan ve binlerce yıla dayalı üretim sürecini sizlerle paylaştık. Şimdi, tek yapmanız gereken damak tadınıza uygun yani yoğun meyvemsi aroma için sızma, hafif bir lezzet için natürel birinci ya da riviera zeytinyağı seçmekte. Kırlangıç Zeytinyağı çeşitleri hakkında bilgi alarak mutfağınızda aradığınız lezzetin hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.
İnternet sitemizde kullanılan çerezler hakkında detaylı bilgilere Çerez Politikası'ndan ulaşabilirsiniz.