Zeytinyağının sağlığa faydaları hakkında bilgi edinerek zinde bir yaşama adım atmaya ne dersiniz? Zeytinyağı ve sağlıkla ilgili tüm konular yazımızda.
Zeytinyağına altın sıvı denildiğini duymuş olabilirsiniz. Zeytinyağının tarihine baktığımız zaman neden altın değerinde olduğunu görürüz. Bu saf Akdeniz lezzeti, yemeklerde tüketiminin yanı sıra Antik Çağ’da parfüm, temizlik maddesi, yakıt ve bir tedavi aracı olarak da kullanılmış. İnsan yaşamına tüm bu katkıları nedeni ile de Homeros, zeytinyağını altın sıvı olarak adlandırmış.
Günümüzde ise zeytinyağı, yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir parçası halinde. Peki, sağlıklı yağ denildiği zaman öncelikle zeytinyağının akla gelmesinin nedeni nedir? Bu sorunun cevabını bilimsel verilere bakarak öğrenebiliriz.
Hakiki zeytinyağı seçiminde asitlik derecesinden bahsedildiğini duyabilirsiniz. Zeytinyağı türlerini birbirinden ayıran bu asitlik derecesi, oleik asit oranını ifade eder. Zeytinyağında ortalama %80 oranında bulunan oleik asit, sağlıklı yağ tüketiminin anahtarıdır.
Zeytinyağını ideal bir gıda haline getiren oleik asitin yanı sıra bu doğal lezzetin içeriğinde birçok vitamin ve polifenolle birlikte yaklaşık 230 bileşen bulunur. Zeytininin yetiştiği yöre, iklim, hasat zamanı gibi birçok değişkene göre farklılıklar gösteren bu bileşenlerden en önemlilerine ve her zaman zeytinyağının içeriğinde bulunanların neler olduğuna bakabiliriz:
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmenin diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğunu belirtir. Sağlıklı beslenmek için günlük alınması gereken beş temel besin grubu vardır: Yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve mineraller. Zeytinyağı ve sağlık ilişkisine önce günlük yağ tüketimi açısından bakabiliriz.
Dünya Sağlık Örgütü; doymamış yağların, doymuş yağ yerine tercih edilebilir olduğunu, doymuş yağ tüketiminin ise toplam günlük enerji alımının %10’undan az olması gerektiğini belirtir. Tam da bu nedenle zeytinyağı ve sağlığa yararları denildiğinde oleik asitten bahsedilir.
Oleik asit bir tekli doymamış yağ asididir. Zeytinyağının içerisinde yüksek oranda bulunan oleik asidin faydaları şunlardır:
Yeterli beslenme için vücudun ihtiyaç duyduğu besin gruplarını günlük olarak almakta fayda vardır. Bu nedenle her gün bir yemek kaşığı zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bir yemek kaşığı zeytinyağı (13.5 gram) günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık %13’ünü, günlük K vitamini ihtiyacının ise %7’sini karşılayabilir. Zeytinyağı içmenin faydaları ile sık sık karşılaşmanızı sağlayan vitaminler ve sağlığa yararları ise şunlardır:
Yine zeytinyağı hakkında sıkça merak edilen bir soruyu hatırlatalım: ¨Zeytinyağı neden acı olur?¨ Zeytinyağının boğazda hafif-keskin meyvemsi bir lezzet bırakmasının en önemli nedenlerinden birisi, içeriğinde bulunan polifenollerdir.
Zeytinyağının tadına ve kokusuna etki eden polifenoller sağlık açısından oldukça değerlidir. Antioksidan özelliği taşıyan polifenollerin faydaları şunlardır:
Vitaminler kadar yaygın olarak bilinmese de minerallerin de sağlık açısından önemi büyüktür. Zeytinyağında demir, potasyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve bakır bulunur. Zeytinyağının içeriğinde doğal olarak bulunan minerallerin sağlığa yararları ise şunlardır:
Damak zevkinize uygun bir zeytinyağı seçimi yapmak ve sağlığınızı beslenme ile desteklemek için Kırlangıç Zeytinyağı adresini ziyaret edebilirsiniz.
İnternet sitemizde kullanılan çerezler hakkında detaylı bilgilere Çerez Politikası'ndan ulaşabilirsiniz.