Sağlıklı Beslenin: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağının sağlığa faydaları hakkında bilgi edinerek zinde bir yaşama adım atmaya ne dersiniz? Zeytinyağı ve sağlıkla ilgili tüm konular yazımızda.

Paylaş:

Sağlıklı Beslenin: Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?


Zeytinyağına altın sıvı denildiğini duymuş olabilirsiniz. Zeytinyağının tarihine baktığımız zaman neden altın değerinde olduğunu görürüz. Bu saf Akdeniz lezzeti, yemeklerde tüketiminin yanı sıra Antik Çağ’da parfüm, temizlik maddesi, yakıt ve bir tedavi aracı olarak da kullanılmış. İnsan yaşamına tüm bu katkıları nedeni ile de Homeros, zeytinyağını altın sıvı olarak adlandırmış.


Günümüzde ise zeytinyağı, yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir parçası halinde. Peki, sağlıklı yağ denildiği zaman öncelikle zeytinyağının akla gelmesinin nedeni nedir? Bu sorunun cevabını bilimsel verilere bakarak öğrenebiliriz. 

 

Zeytinyağının Sağlığa Yararları Nelerdir?


Hakiki zeytinyağı seçiminde asitlik derecesinden bahsedildiğini duyabilirsiniz. Zeytinyağı türlerini birbirinden ayıran bu asitlik derecesi, oleik asit oranını ifade eder. Zeytinyağında ortalama %80 oranında bulunan oleik asit, sağlıklı yağ tüketiminin anahtarıdır. 


Zeytinyağını ideal bir gıda haline getiren oleik asitin yanı sıra bu doğal lezzetin içeriğinde birçok vitamin ve polifenolle birlikte yaklaşık 230 bileşen bulunur. Zeytininin yetiştiği yöre, iklim, hasat zamanı gibi birçok değişkene göre farklılıklar gösteren bu bileşenlerden en önemlilerine ve her zaman zeytinyağının içeriğinde bulunanların neler olduğuna bakabiliriz:


Kalp Sağlığı İçin: Oleik Asit 

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı beslenmenin diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğunu belirtir. Sağlıklı beslenmek için günlük alınması gereken beş temel besin grubu vardır: Yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve mineraller. Zeytinyağı ve sağlık ilişkisine önce günlük yağ tüketimi açısından bakabiliriz.

 

Dünya Sağlık Örgütü; doymamış yağların, doymuş yağ yerine tercih edilebilir olduğunu, doymuş yağ tüketiminin ise toplam günlük enerji alımının %10’undan az olması gerektiğini belirtir. Tam da bu nedenle zeytinyağı ve sağlığa yararları denildiğinde oleik asitten bahsedilir.

 

Oleik asit bir tekli doymamış yağ asididir. Zeytinyağının içerisinde yüksek oranda bulunan oleik asidin faydaları şunlardır:

 

  • İyi kolesterolün (HDL) yükselmesine,
  • Kötü kolesterolün (LDL) düşmesine,
  • Kalp sağlığının korunmasına destek olur.


Güçlü Bir Bağışıklık İçin: Vitaminler 


Yeterli beslenme için vücudun ihtiyaç duyduğu besin gruplarını günlük olarak almakta fayda vardır. Bu nedenle her gün bir yemek kaşığı zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Bir yemek kaşığı zeytinyağı (13.5 gram) günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık %13’ünü, günlük K vitamini ihtiyacının ise %7’sini karşılayabilir. Zeytinyağı içmenin faydaları ile sık sık karşılaşmanızı sağlayan vitaminler ve sağlığa yararları ise şunlardır:

 

  • K Vitamini ve Yararları: Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve kemik sağlığını destekler. K vitamini eksikliğinde kanın pıhtılaşmamasına bağlı kanama artışı sorunları görülebilir. 
  • E Vitamini ve Yararları: ¨Zeytinyağı bağışıklık sistemini güçlendirir mi?¨ ve ¨Zeytinyağının cilde faydaları nelerdir?¨ sorularının cevapları E vitamini ile ilişkilidir. Zeytinyağında yüksek oranda bulunan E vitamini güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar ise hücre sağlığını koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca E vitamini cildin nem tutmasına yardımcı olur. E vitamini eksikliği ise sinir ve kas problemlerinin görülmesi ile bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.
  • D Vitamini ve Yararları: D vitamini, vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olarak kemik sağlığını destekler. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve sinir sisteminin fonksiyonunu yerine getirmesine yardımcı olur.
  • A Vitamini ve Yararları: Antioksidan özellik taşıyan A vitamini; göz, bağışıklık sistemi, kemik ve üreme sağlığının korunmasına yardımcı olur. A vitamini eksikliği ise kansızlık ve göz kuruluğuna neden olabilir. 


Hücre Sağlığı İçin: Polifenol


Yine zeytinyağı hakkında sıkça merak edilen bir soruyu hatırlatalım: ¨Zeytinyağı neden acı olur?¨ Zeytinyağının boğazda hafif-keskin meyvemsi bir lezzet bırakmasının en önemli nedenlerinden birisi, içeriğinde bulunan polifenollerdir.


Zeytinyağının tadına ve kokusuna etki eden polifenoller sağlık açısından oldukça değerlidir. Antioksidan özelliği taşıyan polifenollerin faydaları şunlardır:


  • Hücrelerin sağlığını koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek iltihaplanma riskinin azalmasına destek verir.


Genel Sağlığın Korunması İçin: Mineraller 


Vitaminler kadar yaygın olarak bilinmese de minerallerin de sağlık açısından önemi büyüktür. Zeytinyağında demir, potasyum, magnezyum, fosfor, kükürt ve bakır bulunur. Zeytinyağının içeriğinde doğal olarak bulunan minerallerin sağlığa yararları ise şunlardır:


  • Demir ve Faydaları: Demir; kan hücrelerindeki oksijenin kana taşınmasına, organlara oksijen taşınarak fonksiyonlarını yerine getirmelerine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek verir. Demir eksikliğinde ise anemi yani kansızlık görülebilir.
  • Fosfor ve Faydaları: Fosfor, kemik sağlığının korunmasına, böbrek sağlığına ve vücut dokularının onarılmasına destek olur.
  • Potasyum ve Faydaları: Potasyum, vücutta su dengesinin sağlanmasına  ek olarak kalp ritmi, kas kasılmaları ve sinir uyarılarının kontrol edilmesine yardımcı olur. Potasyum vücudun üretemediği, beslenme yolu ile alınması gereken bir mineraldir.
  • Kükürt ve Faydaları: Kükürt; saç, tırnak ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Magnezyum ve Faydaları: Magnezyum, kan şekeri seviyesi ve kan basıncının dengelenmesine, kas ile sinir sistemi fonksiyonunun yerine getirilmesine yardımcı olur.
  • Bakır ve Faydaları: Vücut sağlığı için gerekli temel minerallerden birisi de bakırdır. Bakır, sinir sistemi ile bağışıklık sistemi hücrelerinin üretiminde rol oynar. Ayrıca kolajen üretimine ve vücudun demiri emmesine yardımcı olur. 


Damak zevkinize uygun bir zeytinyağı seçimi yapmak ve sağlığınızı beslenme ile desteklemek için Kırlangıç Zeytinyağı adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynak

Tüm Hakları Saklıdır. 2021 Kırlangıç

İnternet sitemizde kullanılan çerezler hakkında detaylı bilgilere Çerez Politikası'ndan ulaşabilirsiniz.